פיטורים בזמן היריון – איך יש לבצע הליך פיטורים של עובדת לאחר חצי שנת עבודה?

לאחרונה ייצגתי בתיק שבו עובדת בהיריון טענה שפוטרה בפועל בטרם פנה המעסיק לממונה על

לקבל היתר.

 לטענת העובדת, לאחר שנערך לה שימוע, המעסיק ביקש ממנה לפנות את דבריה ולא לחזור למקום העבודה והוא ישלם לה עבור התקופה הזאת. המעסיק טען שהוא כלל לא פיטר את העובדת, כי הוא לא פגע בשכרה או במשרתה והוא פנה לקבל היתר.

רוב המעסיקים מודעים לכך שלא ניתן לפטר עובדת בהיריון לאחר חצי שנת עבודה ללא היתר ממהממונה על חוק עבודת נשים (לפני כן אפשרי, כל עוד הסיבה אינה ההיריון) בכלל, אפשר לומר היום שבאופן כללי, מעסיקים נזהרים (בצדק גמור כמובן) בפיטורי נשים בהיריון.

יחד עם זאת, לעיתים ישנן עובדות שהמעסיק רוצה לפטר אותן בכל זאת, למרות שהן בהיריון ולאחר חצי שנת עבודה. אז איך מבצעים זאת בפועל?

קודם כל, הליך הפיטורים באופן כללי נשאר אותו דבר. כלומר, יש לזמן את העובדת לשימוע ולפרט במסגרת הזימון את הסיבות שבגללן המעסיק שוקל את פיטוריה במידת פירוט מספקת, לאפשר זמן סביר לעובדת להתכונן לשימוע ולקחת ייצוג אם היא מעוניינת.

בהליך השימוע יש לשמוע את העובדת ולאפשר לה להגיב לטענות, לנהל פרוטוקול מסודר ולציין במפורש שככל והמעסיק ישקול ויגיע למסקנה שהוא רוצה לסיים את ההעסקה שלה, ההחלטה תהיה *בכפוף למתן היתר מהממונה על חוק עבודת נשים*.

במידה ובכל זאת המעסיק בוחר לפטר, עליו לפנות לקבלת היתר מהממונה על חוק עבודת נשים. ככל שהממונה ישתכנע כי הפיטורים אינם בגלל ההיריון אלא בגלל סיבה אותנטית, הוא יתיר אותן. במסגרת ההליך, המעסיק צריכ להעלות את הטענות על כתב, העובדת תשיב לטענות ומתנהל הליך קצר שבסופו תנתן החלטת הממונה.

חשוב להדגיש כי לרוב, ההיתר ניתן מיום ההחלטה ולא בדיעבד, אלא אם יש נסיבות חריגות (גניבה של העובדת, סגירת העסק וכיו'). מסיבה זו, ולאור חוק עבודת נשים ופסיקת בית הדין לעבודה שאין לפגוע בתנאי העסקתה של עובדת בהיריון, לא בשכר היקף משרה או בכלל בתפקידה. כפועל יוצא, אי אפשר "לפדות" את ימי העבודה של העובדת בכסף תוך כדי שהיא נשארת בביתה. פדיון כזה נוגד את מטרת חוק עבודת נשים ומעסיק שיעשה כן מסתכן בהפרה של החוק.

לכן, כמו שהמלצתי לעובדות לקבל ייצוג כבר בהליך מול הממונה, גם מעסיקים צריכים לשים לב וכדאי מאוד לקבל ייצוג בהליך פיטורי עובדת בהיריון, מהשלב הראשון ועד לייצוג מול הממונה.

קיים מקרה חריג בו אין צורך לקבל היתר, והוא עבודה לתקופה קצובה של פחות משנה. לקריאה על תיק בו ייצגתי עובדת בהריון שהועסקה לתקופה קצובה לחצו כאן.

אם אתם צריכים סיוע וייצוג, פנו אליי!

Scroll to Top